Gestió de la comunicació interna durant la crisi de la COVID-19

Un dels aspectes clau en una situació crítica, com va ser la crisi de la COVID-19, és la gestió de les persones de l'organització per atendre probables sentiments de neguit o angoixa que poden generar-se, així com també transmetre directrius d'actuació. Per abordar i anticipar-se a aquest problema, es va decidir oferir una font d'informació única i global, organitzada, fiable i constantment actualitzada, publicant un butlletí informatiu diari sobre tots els aspectes relatius a la situació de crisi que s'estava vivint.


Responsable de la bona pràctica

BENITO MENNI,COMPLEX ASSISTENCIAL EN SALUT MENTAL

Publicador de la bona pràctica

Descripció

Amb la irrupció de la pandèmia del coronavirus i els reptes que aquest va plantejar a les organitzacions sanitàries, especialment a les que tenen pacients ingressats (alguns d'ells amb alt factor de risc), Benito Menni CASM va reaccionar amb agilitat creant un Comitè de Crisi i adoptant diverses mesures per fer front a aquesta situació.

Un dels aspectes clau que es va identificar va ser la gestió de les persones de l'organització per atendre probables sentiments de neguit o angoixa que podien generar-se arran de la pandèmia, així com també transmetre directrius d'actuació per garantir el compliment de les mesures necessàries per minimitzar els contagis.

Per abordar i anticipar-se a aquest problema, es va decidir oferir una font d'informació única i global, organitzada, fiable i constantment actualitzada, publicant un butlletí informatiu diari sobre tots els aspectes relatius a la situació de crisi que s'estava vivint.

Aquesta iniciativa va requerir de treball multidisciplinari, liderada per les direccions assistencials, en què van participar diferents unitats i serveis i es va realitzar un esforç important per reaccionar amb agilitat, fet que va permetre publicar el primer butlletí el dia 20 de març de 2020.

Amb el temps s'ha anat revisant i millorant el butlletí, ajustant la periodicitat de la seva publicació a les necessitats, adequant els continguts i incorporant-lo a la Intranet corporativa i actualment es segueix publicant, ja que s'ha consolidat i ha contrastat uns excel·lents resultats, tant per la satisfacció expressada pel personal com pel seu impacte, contribuint a minimitzar els contagis.

 

La publicació del butlletí va ser una iniciativa que es va socialitzar internament mitjançant comunicació vertical descendent en cascada a través dels directius i dels comandaments i a més, el gerent també va difondre la bona pràctica realitzada a la resta d'entitats pertanyents a les Germanes Hospitalàries.

Necessitats

- Satisfer les necessitats de comunicació de el personal per combatre possibles sentiments d'angoixa o neguit.

- Guanyar credibilitat entre els professionals apostant per la transparència i potenciant el lideratge en moments crítics de desorientació i incertesa.

- Transmetre bons hàbits i pautes d'actuació per minimitzar els contagis.

Resultats

Satisfacció treballadors. - Un NPS (Net Promotor Score = Promotors - Detractors) del 41,6% respecte a la valoració del butlletí per part del personal. - Un 82% de les respostes afirmant que el butlletí havia ajudat a millorar la confiança existent sobre les actuacions dutes a terme per gestionar la pandèmia).

Major seguretat. - Va minimitzar els contagis, ja que de setembre a desembre de l'any 2020 no es va produir cap cas de COVID-19, ni en pacients ni en professionals.

Àmbits de gestió

Cultura de l'organització i lideratge (Responsabilitat social i bon govern de les organitzacions)

Implicar els grups de interès

Percepció dels grups de interès

Annexos

Any

2020

Preu

Sense especificar

Recomanacions

Aquesta iniciativa va requerir de treball multidisciplinari, liderada per les direccions assistencials, en què van participar diferents unitats i serveis.

Equip

Montse Milà Albà

Observacions

El comitè de crisi es va constituir amb una composició que va reunir als membres de Comitè de Direcció amb membres de la Comissió d'Infeccions.

Un dels aspectes clau que es va identificar va ser la gestió de les persones de l'organització per atendre probables sentiments de neguit o angoixa que podien generar-se arran de la pandèmia, així com també transmetre directrius d'actuació per garantir el compliment de les mesures necessàries per minimitzar els contagis. Per abordar i anticipar-se a aquest problema, es va decidir oferir una font d'informació única i global, organitzada, fiable i constantment actualitzada, publicant un butlletí informatiu diari sobre tots els aspectes relatius a la situació de crisi que s'estava vivint.

Es va realitzar un esforç important per reaccionar amb agilitat i rigor, fet que va permetre publicar el primer butlletí el dia 20 de març de l'2020 i a dia d'avui arriba a la 110a edició.

La implantació del butlletí va permetre donar resposta a les necessitats inicials detectades, és a dir:

a) Satisfer les necessitats de comunicació del personal per combatre possibles sentiments d'angoixa o neguit (mitjançant la publicació de comunicats en què s'informava puntualment sobre els temes rellevants).

b) Guanyar credibilitat entre els professionals apostant per la transparència i potenciant el lideratge en moments crítics de desorientació i incertesa (ja que es publicava informació detallada sobre els EPI existents, l'ocupació de llits, el nº de casos COVID, estat de situació dels professionals...).

c) Transmetre bons hàbits i pautes d'actuació per minimitzar els contagis (mitjançant la publicació de la normativa respecte a mesures de protecció).



Publicada el 28 set. 2021



Comentaris


Inicia sessió per comentar.


Estem preparant l'arxiu de la bona pràctica de gestió. En pocs segons, el podràs descarregar

Supporters



Col·laboradors