Definir aquesta etiqueta diagnòstica amb les seves característiques definitòries i factors relacionats, per tal de poder ser presentat a la North American Nursing Diagnosis Association (NANDA-I) per a la seva inclusió dins la taxonomia. Al mateix temps, per tal de reforçar la proposta, s’han creat intervencions infermeres derivades del diagnòstic infermer, per tal d’avaluar la seva aplicabilitat a la pràctica assistencial.
S’ha desenvolupat un estudi de tipus prospectiu dividit en tres fases: la 1a ha consistit en definir l’etiqueta diagnòstica proposada, així com els factors relacionats i característiques definitòries, i validar-ho amb tècnica delphi, mitjançant un panell d’experts constituït per professionals de diferents disciplines relacionades amb les cures al final de la vida; a la 2a fase s’han identificat i formulat les intervencions infermeres derivades de l’etiqueta diagnòstica segons l’opinió d’una mostra d’infermeres amb experiència en l’àmbit de les cures pal·liatives, mitjançant tècnica de grup nominal; en la 3a i última fase s’ha avaluat la utilitat i aplicabilitat de les intervencions derivades de l’etiqueta diagnòstica proposada, amb un tercer grup d’infermeres expertes en atenció al final de la vida i amb la tècnica delphi.
Els resultats obtinguts han estat els següents: a la 1a fase, el qüestionari inicial contenia la definició de l’etiqueta diagnòstica, 16 característiques definitòries i 17 factors relacionats; s’han considerat aquells ítems amb una mitjana >3, resultant un total de 15 característiques definitòries i 19 factors relacionats. A la 2a fase, van participar 7 infermeres expertes en un grup nominal, requerint 2 sessions de 2.5 hores, on les converses van ser gravades i transcrites per al seu anàlisi posterior; van resultar 44 activitats d’infermeria que van ser categoritzades en 5 etiquetes. A la 3a fase s’ha validat la utilitat clínica de les 44 activitats anteriors a partir d’un grup d’experts configurat per 10 infermeres de l’àmbit de les cures al final de la vida, a través d’un qüestionari autoadministrat; es van considerar aquelles que van obtenir una mitjana >3, 37 en total, i es van desestimar 7 activitats.
Font d’informació: Catalanurses.cat: Definició i validació de l’etiqueta diagnòstica ‘Temor al procés de morir’ i avaluació de les intervencions infermeres derivades [Internet]. Catalunya [consultat 08 setembre 2018]. Disponible a: https://www.catalanurses.cat/projectes/definicio-i-validacio-de-letiqueta-diagnostica-temor-al-proces-de-morir-i-avaluacio-de-les-intervencions-infermeres-derivades/
Augment qualitat. Contribució a la estandardització del llenguatge infermer.
Sense especificar
Publicada el 9 set. 2018
Estem preparant l'arxiu de la bona pràctica de gestió. En pocs segons, el podràs descarregar