Tenir un progenitor amb malaltia mental, augmenta el risc de presentar problemes socials i de conducta en la infància i, de salut mental, en l’adolescència. Amb la finalitat de protegir a aquesta població en risc, així com als seus progenitors, la Fundació Orienta, el Parc Sanitari Sant Joan de Deu, el Complex Assistencial Benito Menni i l’Hospital Sant Joan de Deu, a través d’una aliança de col·laboració dintre del Clúster de Salut Mental de Catalunya, apliquen des de 2014 un programa innovador a Espanya.
Els tallers Kidstime (o temps dels nens, en la seva traducció al català) tenen l’objectiu de donar una resposta adequada als problemes que experimenten tant els pares amb malaltia mental com ens seus fills i impulsar actituds resilients (protectores), especialment aquests últims, per prevenir possibles trastorns mentals. També es pretén fomentar la unitat familiar i establir relacions de qualitat amb un vincle positiu.
Així mateix, es busca que en l’àmbit familiar es pugui parlar obertament de la malaltia mental, ja que s’ha comprovat l’efecte nociu de que els pares tractin d’ocultar l’existència d’un trastorn mental als seus fills. Pel contrari, si els progenitors els hi proporcionen informació sobre la malaltia, sempre de manera adequada a la seva edat, això els hi permet prendre distància i identificar-se amb imatges substitutes aconseguint un millor desenvolupament.
El programa inclou 10 sessions de 2,5 hores de durada al llarg de 10 mesos (1 mensual). A més, hem de comptar mitja hora de preparació de la sessió i mitja hora més per recollir les dades. Total: 3,5 hores.
Participen aproximadament 4 professionals (psicòleg, psiquiatra, treballador social)
Satisfacció clients. De les 173 enquestes realitzades, la satisfacció global va ser del 97% y quasi un 80% va considerar que els tallers beneficien a la comunicació familiar al voltant de la malaltia mental. L’activitat desenvolupada en les sessions de Kidstime que més van valorar els pares, va ser la millora en la gestió emocional Per part dels fills, el que més van apreciar van ser les activitats dramatitzades i lúdiques, seguides de les millores de la gestió emocional.
Millor coordinació entre departaments.
Millor comunicació entre departaments.
Augment qualitat.
2014
Actualment en funcionament
Sense especificar
Una clau en la resiliència és el rol que desenvolupa el personal d’atenció (en una interacció lúdica, personal amb pares i nens, no interpretativa tot i que expressant opinions i coneixements directament) i les actituds que ells adopten.
Hem de reforçar als pares malalts mentals en la seva funció educativa normal i sana i hem d’ajudar als fills que entenguin la malaltia dels pares per aprendre a conviure en una família amb deficiències.
És un programa de promoció de la Salut Mental per un col·lectiu molt necessitat i no inclòs en cap programa del Servei Català de la Salut.
Projecte implantat a través d’una aliança de col·laboració dintre del Clúster de Salut Mental de Catalunya, format per
Publicada el 29 nov. 2019
Estem preparant l'arxiu de la bona pràctica de gestió. En pocs segons, el podràs descarregar