Model circular d’Alfaro-LeFevre per a l’avaluació de competències

Aquest model de pensament crític té en compte: característiques personals, habilitats intel•lectuals, habilitats interpersonals i d’autogestió i habilitats tècniques. En aquest cas, es va aplicar per avaluar el pensament crític de les infermeres i infermers assistencials de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron.


Responsable de la bona pràctica

HOSPITAL UNIVERSITARI VALL D'HEBRON

Font de la bona pràctica

Publicador de la bona pràctica

Descripció

ANTECEDENTS
Una necessitat de més cures centrades en l’usuari i una pràctica basada en l’evidència són factors que emfatitzen el pensament crític com a competència professional. A nivell teòric, Alfaro-LeFevre va plantejar un model de pensament crític de quatre components (característiques personals, habilitats intel·lectuals, habilitats interpersonals i d’autogestió i habilitats tècniques), no obstant això, no s’han trobat instruments per a la seva avaluació empírica.

MÈTODES
Estudi descriptiu psicomètric i correlacional. Es va generar un conjunt d’ítems i un panell d’experts va avaluar la validesa de contingut del nou instrument. Posteriorment es va dur a terme la validació en una mostra de 339 professionals infermers de l’Hospital Vall d’Hebron (Barcelona), seleccionats per mostreig estratificat amb afixació proporcional de les seves unitats, entre març i abril de 2015.

RESULTATS
L’índex de validesa de contingut del Qüestionari d’Avaluació del Pensament Crític en la Pràctica Infermera (CuPCPE), va anar de 0.85. El valor alfa Cronbach total va ser de 0.96. El coeficient de correlació intraclasse va ser de 0.77. L’anàlisi factorial confirmatori va mostrar que el model resultant s’ajustava al model teòric de quatre dimensions proposat plantejat. Es va observar que les infermeres assistencials presentaven nivells moderats de pensament crític. Entre altres resultats destacables es van trobar diferències estadísticament significatives (p < .001) entre els nivells d’habilitats de pensament crític i l’edat, els anys d’experiència professional, la unitat assistencial, els anys d’experiència a la mateixa unitat assistencial, el torn laboral, el tipus de contracte laboral i el nivell acadèmic.

CONCLUSIONS
El pensament crític està relacionat amb determinades variables sociodemogràfiques i professionals. Les propietats psicomètriques del CuPCPE reforcen la seva utilitat en l’àmbit clínic i en recerques futures.


Font d’informació:
Catalanurses.cat: Avaluació del pensament crític en infermeres d’hospitalització segons el model circular d’Alfaro-LeFevre [Internet]. Catalunya [consultat 08 setembre 2018]. Disponible a: https://www.catalanurses.cat/projectes/avaluacio-del-pensament-critic-en-infermeres-dhospitalitzacio-segons-el-model-circular-dalfaro-lefevre/

 

         

Necessitats

  • Conéixer el nivell de pensament crític del col·lectiu infermer.
  • Estudiar el model circular d’Alfaro-LeFevre.

Àmbits de gestió

Assolir l'èxit mitjançant el talent de les persones

Annexos

Any

2016

Preu

Sense especificar



Publicada el 9 set. 2018



Comentaris


Inicia sessió per comentar.


Estem preparant l'arxiu de la bona pràctica de gestió. En pocs segons, el podràs descarregar

Supporters



Col·laboradors