El model comunitari d’atenció a la gent gran és un pas més de l’acostament dels serveis socials a la ciutadania i, sobretot, l’empoderament i la responsabilització sobre el propi envelliment. Aquests espais es volen convertir en un referent al municipi en el treball comunitari inclusiu i solidari, on totes aquelles persones que ho desitgin hi puguin trobar el seu espai per a desenvolupar-se.
La manera d’organitzar aquests espais és assembleària, és a dir, les persones participants són les que defineixen els seus interessos i inquietuds i, a partir d’aquí, és programen iniciatives consensuades (xerrades, tallers, tertúlies, sortides, etc.) obertes a tota la ciutadania.
Es realitzen activitats d’envelliment actiu en persones més grans de 60 anys, generalment autònomes, que disposen de temps per a compartir-lo amb la finalitat d’aprendre mútuament i millorar el seu benestar físic, cognitiu i emocional. Especialment, es desenvolupa en municipis petits on no existeixen espais formals de trobada, o en municipis més grans que hi estiguin interessats. A la vegada, es busca la interrelació amb entitats i altres agents municipals i el foment del voluntariat.
El tècnic social és qui acompanya aquests grups de persones i s’encarrega de consensuar les propostes, portar-les a terme, coordinar-se amb tots els agents implicats, i fer arribar la programació resultant a tota la ciutadania.
Les dades recollides a nivell individual, són el resultat de les enquestes d’avaluació qualitativa, on es destaca la millora de la satisfacció personal, des de l’autoconeixement, la millora de l’autoestima i l’autovaloració de les pròpies capacitats.
A nivell social, en els municipis en què s’ha treballat amb el projecte, s’ha aconseguit la creació d’una xarxa social informal de suport a les persones que viuen soles, millorant així el seu benestar sòcio-emocional. També hi ha hagut un canvi substancial en la implicació de les persones participants en les activitats del municipi de caràcter cultural, festiu, social.
A l’abril del 2016 s’inicia el programa a tres municipis amb una participació de 1500 assistents repartits en més de 300 hores d’activitats. Des d’aleshores el projecte s’ha ampliat i ha arribat als 2200 assistents i s’han duplicat el temps de les activitats fins a 700 hores l’any 2018. Actualment, són 7 els municipis que tenen el servei dels Espais Activa’t.
Satisfacción clientes. millora de la satisfacció personal, des de l’autoconeixement, la millora de l’autoestima i l’autovaloració de les pròpies capacitats.
Mayor compromiso de los trabajadores (engagement). Augment de la participació i ampliació a nous municipis
Mejor coordinación entre departamentos. Treball comunitari des dels serveis socials
Mejor comunicación entre departamentos. Acostament dels serveis a la ciutadania
Crear un futuro sostenible. Projecte d’intervenció social en el camp de l’envelliment actiu partint
Sin especificar
El projecte és un pas més cap a...
Núria Viñas Segalés
Sandra Blanch
Álvaro Morente Serra
Núria Serra Soler
Publicada el 12 dic. 2019
Estamos preparando el archivo de la buena práctica de gestión. En pocos segundos, lo podrás descargar