Fundació Hospitalàries Sant Boi
El programa Sport2Live promou la salut mental i física de persones amb trastorn mental sever (TMS) mitjançant l’activitat esportiva. Basat en un itinerari d’integració progressiva, combina sessions esportives en centres de salut i poliesportius comunitaris per millorar la condició física, autoestima i integració social. Els participants exploren diferents esports fins a vincular-se amb un club local, fomentant hàbits saludables i autonomia. Amb resultats positius, el programa reforça el benestar i la recuperació dels usuaris.
Dins de “l’eix 1 Model apartat M2” de desenvolupament estratègic d’hospital de futur de Benito Menni CASM volem impulsar/promoure programes de promoció i prevenció de la salut i la salut mental. Tot això alineat amb el nostre Propòsit “Humanitzar l’atenció a la Salut Mental” i englobant l’activitat en un dels itineraris del model recuperació, concretament l’itinerari esportiu.
El procés s’inicia amb la inclusió d’usuaris al programa Sport2Live amb l’objectiu de millorar la seva salut, introduir hàbits saludables i progressar en el procés de recuperació.
Millores esperades:
Partint d’uns criteris d’inclusió/exclusió es va determinar qui podia entrar al programa. En l’actualitat existeix un grup consolidat de més de 20 persones amb una assistència regular a grups d’entre 6-12 persones de mitjana.
Es va iniciar el programa amb dues sessions setmanals d’una hora a dintre de les instal·lacions del centre i posteriorment es va obrir una de les sessions a un poliesportiu municipal gràcies a l’acord amb l’Ajuntament de l’Hospitalet.
La metodologia consta en assolir diferents fases que ajuden en la consecució dels objectius; la meva condició física, el meu esport, el meu club.
S’inicia fent que la persona se centri en la millora de la condició física, evoluciona cap a determinar l’activitat que més li agrada practicant diferents esports a nivell comunitari i finalitza amb la vinculació a un club del territori.
L’equip està constituït per professionals de Sport2Live (entrenadors d’INEF) i professionals de la Llar (TCAE, supervisora d’infermeria i psicòloga responsable).
Les dades recollides són diverses; test de Cooper, esquats, flexions, escales com la WHOQOL-BREF o qüestionari de recopilació de dades (IPAQ).
Es realitza una memòria anual del projecte i al llarg de l’any es realitzen diverses reunions de coordinació.
OBJECTIUS:
Satisfacción clientes. A l’escala de satisfacció amb el programa la totalitat de les enquestes tenen 4 o 5 (0-5) com a resultat amb el millor valorat el de la satisfacció amb l'entrenadora. Els objectius principals dels participants han estat conèixer gent i aprendre esport seguit de millorar la condició física. El 75% ha aconseguit els objectius plantejats. A les diferents sessions l’assistència ha estat d’entre 6 i 12 persones, amb una mitjana de 7 persones amb més del 75% d’assistència.
2021
Sin especificar
DIFICULTATS
ASPECTES POSITIUS i LLIÇONS APRESES
Isabel Feria
Publicada el 24 feb. 2025
Estamos preparando el archivo de la buena práctica de gestión. En pocos segundos, lo podrás descargar