El Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia juntament amb un equip multidisciplinar van introduir el programa fast-track a l’Hospital d’Olot, que es basa en la utilització d’aquest mètode per a l’implant de pròtesis de genoll i maluc. El mètode permet millorar l’experiència del pacient, com també reduir costos relacionats amb el procés.
Responsable de la bona pràctica
Descripció
El mètode del fast-track es basa en aplicar un nou sistema en el procediment d’implant de la pròtesi de genoll i de maluc, que permet un bon control del dolor i la disminució del sagnat propi de la intervenció. Aquest sistema, també permet disminuir l’ingrés hospitalari, millorar el control del dolor, iniciar la rehabilitació de manera molt precoç i reduir el temps de la intervenció.
A més, els pacients presenten menys morbiditat i complicacions derivades del procediment quirúrgic i aconsegueixen recuperar la capacitat de deambulació en menys de 24 hores després de la cirurgia, i en molts casos, la mateixa tarda. Aquests factors repercuteixen a disminuir l’estança hospitalària.
L’equip multidisciplinar que porta a terme aquest programa són els traumatòlegs, anestesiòlegs, personal infermer, fisioterapeutes, treballadors socials i personal dels equips no assistencials, que han treball conjuntament el protocol aplicat per tal que estigui ben coordinat entre tots els professionals implicats.
El funcionament del programa fast-track és el següent.
Els pacients que es sotmeten a una operació de pròtesi total de maluc o de genoll mitjançant aquest mètode, primer de tot, se’ls convoca a una sessió informativa. En aquesta, se’ls explica com és aquest procediment i els aspectes clau, com pot ser l’inici de la rehabilitació la mateixa tarda de l’operació o el seu retorn al domicili.
Un cop realitzada l’operació, els pacients són traslladats a la unitat d’hospitalització on comencen els exercicis de rehabilitació i en pocs dies se’ls dóna l’alta.
Necessitats
- Disminuir els riscos del pacient.
- Disminuir l’estada del pacient.
- Introduir nous mètodes més efectius.
Resultats
Optimització del temps. L’ingrés hospitalari es redueix a més de dos dies, passant d’una mitjana de 6 dies en intervencions convencionals a un 3,52 amb l’actual programa.
Satisfacció clients. Les enquestes de satisfacció realitzades ens mostren una valoració excel•lent del programa i l’atenció rebuda, concretament amb una nota del 9,5. Destaquem com a punts millor valorats l’atenció rebuda a l’Àrea Quirúrgica amb un 9,8 i la informació entenedora rebuda durant l’estada també puntuada com a 9,8.
Augment qualitat. Disminució transfusions de sang arribant a la dada d’un 4% de les intervencions, percentatge inferior a les cirurgies tradicionals.
Només un 30% dels pacients han necessitat més analgèsics dels previstos per reduir el dolor. Tot i ser millorable, aquesta dada també és clarament inferior a les intervencions convencionals.
Àmbits de gestió
Generar valor per als clients.
Desenvolupar la capacitat de l'organització.