Reducció en més de dos dies l’estada hospitalària dels pacients tributaris d’artroplàsties

El Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia juntament amb un equip multidisciplinar van introduir el programa fast-track a l’Hospital d’Olot, que es basa en la utilització d’aquest mètode per a l’implant de pròtesis de genoll i maluc. El mètode permet millorar l’experiència del pacient, com també reduir costos relacionats amb el procés.


Responsable de la bona pràctica

FUNDACIÓ HOSPITAL D'OLOT I COMARCAL DE LA GARROTXA

Descripció

El mètode del fast-track es basa en aplicar un nou sistema en el procediment d’implant de la pròtesi de genoll i de maluc, que permet un bon control del dolor i la disminució del sagnat propi de la intervenció. Aquest sistema, també permet disminuir l’ingrés hospitalari, millorar el control del dolor, iniciar la rehabilitació de manera molt precoç i reduir el temps de la intervenció.
A més, els pacients presenten menys morbiditat i complicacions derivades del procediment quirúrgic i aconsegueixen recuperar la capacitat de deambulació en menys de 24 hores després de la cirurgia, i en molts casos, la mateixa tarda. Aquests factors repercuteixen a disminuir l’estança hospitalària.

L’equip multidisciplinar que porta a terme aquest programa són els traumatòlegs, anestesiòlegs, personal infermer, fisioterapeutes, treballadors socials i personal dels equips no assistencials, que han treball conjuntament el protocol aplicat per tal que estigui ben coordinat entre tots els professionals implicats.

El funcionament del programa fast-track és el següent.
Els pacients que es sotmeten a una operació de pròtesi total de maluc o de genoll mitjançant aquest mètode, primer de tot, se’ls convoca a una sessió informativa. En aquesta, se’ls explica com és aquest procediment i els aspectes clau, com pot ser l’inici de la rehabilitació la mateixa tarda de l’operació o el seu retorn al domicili.
Un cop realitzada l’operació, els pacients són traslladats a la unitat d’hospitalització on comencen els exercicis de rehabilitació i en pocs dies se’ls dóna l’alta.
   

Necessitats

  • Disminuir els riscos del pacient.
  • Disminuir l’estada del pacient.
  • Introduir nous mètodes més efectius.

Resultats

Optimització del temps. L’ingrés hospitalari es redueix a més de dos dies, passant d’una mitjana de 6 dies en intervencions convencionals a un 3,52 amb l’actual programa.

Satisfacció clients. Les enquestes de satisfacció realitzades ens mostren una valoració excel•lent del programa i l’atenció rebuda, concretament amb una nota del 9,5. Destaquem com a punts millor valorats l’atenció rebuda a l’Àrea Quirúrgica amb un 9,8 i la informació entenedora rebuda durant l’estada també puntuada com a 9,8.

Augment qualitat. Disminució transfusions de sang arribant a la dada d’un 4% de les intervencions, percentatge inferior a les cirurgies tradicionals. Només un 30% dels pacients han necessitat més analgèsics dels previstos per reduir el dolor. Tot i ser millorable, aquesta dada també és clarament inferior a les intervencions convencionals.

Àmbits de gestió

Generar valor per als clients

Desenvolupar la capacitat de l'organització

Any

2015

Preu

Sense especificar

Recomanacions

Treballar conjuntament amb tot l’equip multidisciplinar implicat.



Publicada el 22 set. 2018



Comentaris


Inicia sessió per comentar.


Estem preparant l'arxiu de la bona pràctica de gestió. En pocs segons, el podràs descarregar

Supporters



Col·laboradors