Sistema automàtic per a la valoració del dolor dels nounats ingressats

El projecte APANICU 1.0 tracta la valoració d'aquests amb una escala, capaç de captar l’alteració dels paràmetres fisiològics (pressió arterial, freqüència cardíaca, freqüència respiratòria i saturació d’oxigen) i l’alteració dels paràmetres conductuals (frunziment del triangle nasogenià, moviment de cames i braços i plor) a través de l’aprenentatge automàtic i la intel•ligència artificial (càmera kinect situada a sobre de la incubadora i micròfon d’alta precisió disposat a l’interior de la incubadora) emetent com a resultat final la xifra de dolor que el nounat està patint.


Responsable de la bona pràctica

HOSPITAL UNIVERSITARI JOAN XXIII DE TARRAGONA

Font de la bona pràctica

Publicador de la bona pràctica

Descripció

Les entitats i organismes responsables del desenvolupament d’aquesta bona pràctica han estat el Departament d’Infermeria, Grup d’Investigació Smart Health Research Group (Departament d’Enginyeria Informàtica i Matemàtiques) – Universitat Rovira i Virgili, Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona.
El funcionament d’aquest prototip consta de tres mòduls.
El primer mòdul o adquisició de dades capta i emmagatzema els paràmetres fisiològic-
conductuals obtinguts del nounat. El segon mòdul o d’avaluació del dolor/desconfort analitza i executa els valors obtinguts del darrer mòdul i mostra una xifra del dolor que el nounat pateix a través d’un algoritme creat. El tercer mòdul o de registre i alarmes alerta als professionals sanitaris si el nounat pateix dolor.
APANICU 1.0 s’emmarca dins la crida que la OMS, durant el 2015, va publicar als seus informes que al món neixen cada any 15 milions de prematurs. Aquesta dada traslladada a l’estat espanyol suposa uns 25000 nounats prematurs cada any. D’altra banda, la valoració del dolor dels nounats a les UCIN continua sent una assignatura pendent per la manca d’estandardització i unificació de protocols tant a nivell nacional com internacional per a l’avaluació del dolor. La JCAHO durant la dècada dels anys noranta ja va publicar que el dolor fos avaluat com la cinquena constant vital. Patir dolor a l’inici de la vida pot comportar conseqüències futures i, la primera mesura per tractar el dolor, és la correcta avaluació del mateix.

Font d’informació:
Catalanurses.cat: APANICU 1.0 : Sistema automàtic per a la valoració del dolor dels nounats ingressats a les unitats de cures intensives [Internet]. Catalunya [consultat 06 setembre 2018]. Disponible a: https://www.catalanurses.cat/projectes/apanicu-1-0-sistema-automatic-per-a-la-valoracio-del-dolor-dels-nounats-ingressats-a-les-unitats-de-cures-intensives/

 

 

Necessitats

  • Identificar el dolor en nounats.
  • Avaluar el dolor en nounats.
  • Crear una eina capaç d'avaluar el dolor en els nounats.

Àmbits de gestió

Generar valor per als clients

Annexos

Preu

Sense especificar



Publicada el 9 set. 2018



Comentaris


Inicia sessió per comentar.


Estem preparant l'arxiu de la bona pràctica de gestió. En pocs segons, el podràs descarregar

Supporters



Col·laboradors