Recupera't Online

Fundació Sanitària Mollet

Arran del distanciament social generat per la COVID-19, el Servei de Rehabilitació de l'Hospital de Mollet va buscar una forma per donar continuïtat als tractaments amb pautes d'exercicis i que els usuaris els puguin fer correctament a partir d'una modalitat semipresencial. El resultat va ser "Recupera't Online", un canal de YouTube per aconseguir que les persones ateses en serveis de rehabilitació sàpiguen en tot moment què poden fer per millorar el seu procés de salut mitjançant 151 vídeos d'exercicis i vídeos explicatius que faciliten l'aprenentatge.


Responsable de la bona pràctica

ASSIR - HOSPITAL DE MOLLET

Publicador de la bona pràctica

Descripció

Al mes de març de 2020, a les 2 setmanes de la irrupció de la crisi de la COVID-19, es va detectar que hi havia un dèficit en el compliment de la teràpia de rehabilitació, així com de l'impacte a nivell de salut, per això el Servei de Rehabilitació va buscar una forma per poder donar continuïtat al tractament mitjançant pautes d'exercicis i que els usuaris els puguin fer correctament a partir del contacte telefònic.

Aquesta modalitat de tractament no va resultar efectiva pel que es va plantejar la necessitat de buscar una modalitat de tractament semipresencial, en què la persona atesa, fos explorada en el servei presencialment, se li expliqués el tractament i un cop comprovat que havia après els exercicis se li facilités el Recupera't Online perquè ho consultés durant la realització dels exercicis en el seu domicili per evitar errors i dubtes que sorgissin.

Per desenvolupar-lo es va pensar en un Canal de Youtube perquè no implicava cap cost econòmic i, a més, també permetia produir contingut amb els mòbils a un cost baix, seguint així el consell del Departament d'Informàtica de crear un canal de YouTube, ja que desenvolupar una aplicació pròpia per a aquesta comesa implicava un alt cost. El resultat va ser "Recupera't Online", un canal de YouTube per aconseguir que els pacients atesos en serveis de rehabilitació sàpiguen en tot moment que poden fer per millorar el seu procés de salut mitjançant 151 vídeos d'exercicis i vídeos explicatius que faciliten l'aprenentatge i que proporcionen informació a les persones ateses en els serveis de rehabilitació per corresponsabilizar-les, empoderar-les i que tinguin un paper actiu per millorar la seva salut i qualitat de vida, mitjançant vídeos informatius i exercicis.

 

YouTube-Recupera't Online

 

Aquesta bona pràctica té un fort component innovador perquè aprofita les noves tecnologies per incrementar l'aportació de valor als professionals i als usuaris a un molt baix cost.

A més, el nou enfocament ha estat capaç de qüestionar i canviar l'essència d'un servei com el de rehabilitació, tradicionalment totalment presencial passant a una modalitat semipresencial.

Necessitats

  • Dèficit en el compliment de la teràpia de rehabilitació, així com de l'impacte a nivell de salut.
  • El tractament telefònic no va resultar efectiu, es necessitava alguna cosa semipresencial per evitar errors i resoldre dubtes que sorgissin.

Resultats

Satisfacció treballadors. El 100% dels professionals opina que és una eina eficaç per millorar el tractament de rehabilitació i l'adherència a ells i a més el 93,75% creu que ajuda a millorar la manera de realitzar els exercicis.

Major eficiència. Facilita l'accessibilitat (des de qualsevol lloc mitjançant diferents tipus de dispositius), la metodologia utilitzada facilita l'aprenentatge al destacar els elements més rellevants.

Augment qualitat. En els processos finalitzats en què s'ha recollit l'EVA inicial i final (240 en total), hi ha hagut una disminució de l'EVA en 183 casos, el que suposa un 76,25% dels casos.

Major seguretat. Al personal de logopèdia li va permetre poder ensenyar els exercicis de forma presencial sense llevar-se la màscara (COVID19).

Major notorietat de marca. Se han realizado 30.039 visualizaciones.

Processos més robustos. S'ha donat cobertura al 100% dels tractaments, promou la corresponsabilitat, la presa de decisions compartida i la vinculació del pacient (se li envia al seu domicili encara que no vingui al centre) i facilita la continuïtat assistencial, ja que permet que des de l'atenció primària es puguin fer els mateixos exercicis.

Àmbits de gestió

Generar valor per als clients. Promou la corresponsabilitat, la presa de decisions compartida i la vinculació del pacient (se li envia al seu domicili encara que no vingui a al centre).

Crear un futur sostenible. S'ha assolit un alt nivell d'adherència (30.039 visualitzacions i 796 subscriptors).

Aprofitar la creativitat i la innovació. Fàcil accessibilitat (des de qualsevol lloc mitjançant diferents tipus de dispositiu).

Gestionar amb agilitat. S'ha donat cobertura al 100% dels tractaments.

Annexos

Any

2020

Temps

4 mesos

Preu

Sense especificar

Recomanacions

La implantació d'aquesta bona pràctica ens ha aportat 3 grans aprenentatges:

  • La importància de com es transmet una informació per facilitar un aprenentatge i crear adherències al tractament, així com un paper més actiu de la persona. No cal donar res per sabut, cal donar el màxim d'eines i no pressuposar que la persona ja sap les coses (amb les presses no s'han percebut moltes coses).
  • La bretxa digital ha disminuït, amb el COVID la gent s'ha vist obligada a connectar molt, però segueix sent una cosa que cal tenir en compte i valorar en tot moment quina persona tenim davant i quines capacitats i possibilitats té.
  • La importància de les TIC i d'innovar a través de les TIC: A més i millors canals, millors resultats.

Equip

Marta Pascasio Roura

Observacions

El desenvolupament i execució del Recupera't Online va seguir el següent calendari:

  • Primer, tot l'equip es va reunir i es van dividir els tractaments més importants entre tots, assignant-se els tractaments en funció de les especialitats.
  • Al juliol de 2020, cada especialitat ja tenia els continguts decidits i consensuats.
  • Al setembre de 2020 es va iniciar el procés de gravació, edició i upload.
  • Després, cadascun va compartir resultats amb la resta de l'equip i es van crear les playlists amb les patologies més freqüents.
  • L'1 d'octubre de 2020 va obrir el canal de YouTube amb els continguts de logopèdia.
  • Entre octubre i novembre de 2020 es va pujar la resta de continguts.
  • Al setembre de 2020 s'inicia la implantació per mesurar l'eficiència amb les persones intervingudes d'una pròtesi de genoll.

 

Per avaluar aquesta bona pràctica s'han utilitzat diferents mecanismes:

  • Enquesta als professionals.
  • Escala EVA (Escala Visual Analògica de el dolor).
  • Escala ESC (Escala Sensibilització central).
  • Seguiment dels resultats d'adherència (visualitzacions i subscriptors).



Publicada el 14 set. 2021



Comentaris


Inicia sessió per comentar.


Estem preparant l'arxiu de la bona pràctica de gestió. En pocs segons, el podràs descarregar

Supporters



Col·laboradors