Adaptació del sistema de comunicació SAAC pels pacients amb dificultats d’expressió

L’Hospital d’Olot actualitza el que s’anomena SAAC, sistemes augmentatius i alternatius de comunicació, per relacionar-se amb usuaris i pacients que no es poden comunicar de manera oral o que ho fan de forma deficitària. El Servei de Logopèdia ha actualitzat el SAAC que ja s’utilitzava a l’antic Hospital Sant Jaume, l’ha ampliat i adaptat al català, castellà, anglès i àrab.


Responsable de la bona pràctica

FUNDACIÓ HOSPITAL D'OLOT I COMARCAL DE LA GARROTXA

Descripció

Actualment, un 35% dels pacients que assisteixen al Servei de Logopèdia de l’Hospital d’Olot tenen dificultats per comunicar-se i fer-se entendre. Les patologies més habituals que dificulten l’entesa amb aquests pacients són malalties neurodegeneratives (Parkinson, Alzheimer, Esclerosi Múltiple...), lesions neurològiques adquirides (ictus, traumatisme cranioencefàlic...), persones amb un grau elevat de sordesa o infants amb dificultats per adquirir el llenguatge; també s’utilitza amb nouvinguts o estrangers que no entenen el català ni el castellà. Per aquestes persones s’ha adaptat el material gràfic a l’anglès i a l’àrab.
El SAAC, que no deixa de ser material gràfic i visual, conté informació com les parts del cos (per afavorir l’entesa entre metge i pacient), medicació i cures (eina pel personal d’infermeria), proves mèdiques, espais de l’hospital o aspectes més bàsics com la roba i els àpats, sobretot pensat pels pacients hospitalitzats.
En un inici, el nou SAAC s’utilitzarà en format paper a rehabilitació i a les quatre unitats d’hospitalització i més endavant es preveu tenir-ne també a consultes externes i urgències. Des de qualsevol punt de l’hospital, també es podrà consultar digitalment. Aquesta versió online conté enllaços que permeten situar-nos a la pàgina adequada amb més rapidesa. L’actualització del manual l’ha dut a terme el Servei de Logopèdia de la Fundació amb el suport dels alumnes del cicle formatiu de grau superior d’integració social de l’Institut Montilivi de Girona.

Necessitats

  • L’elevat nombre de pacients que presenten dificultats de comunicació. Aquest servei ocupa el 35% de l’activitat de Logopèdia.
  • Necessitat de disposar d’una eina actualitzada per a tots els professionals de la Fundació.

Resultats

Satisfacció clients. Faciliten que l’entorn dels pacients puguin comprendre les seves necessitats. En general poden expressar allò que volen expressar i no poden, fer-se entendre.

Augment qualitat. Alternatives per poder-nos comunicar pacients, familiars i professionals.

Àmbits de gestió

Generar valor per als clients

Aprofitar la creativitat i la innovació

Any

2018

Preu

Sense especificar



Publicada el 22 set. 2018



Comentaris


Inicia sessió per comentar.


Estem preparant l'arxiu de la bona pràctica de gestió. En pocs segons, el podràs descarregar

Supporters



Col·laboradors